Street Food και Αστική Κουζίνα

Street Food και Αστική Κουζίνα

Αυτό αποτελεί το εναρκτήριο άρθρο του turbani.gr και ο λόγος που επέλεξα αυτό είναι ότι θέλω να σου δείξω τι θα διαβάζεις εδώ μέσα. Τώρα θα μου πεις, που κολλάει το turbani, το street food, η αστική κουζίνα και εσύ ! Θα σου εξηγήσω παρακάτω.  Το turbani.gr από εδώ και πέρα θα είναι ένας τρόπος να μοιραστώ μαζί σου σκέψεις, ιδέες και γεύσεις που προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα.

Το turbani

Το turbani για εμένα εκφράζει μία ολόκληρη φιλοσοφία δική μου για το φαγητό. Μία φιλοσοφία που δένει γεύσεις και κουλτούρες όπως το τουλμπάνι, ένα κομμάτι από τούλι που χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δένουμε καρυκεύματα, αρωματικά, μυρωδικά κλπ. από τα οποία θέλουμε να πάρουμε τη γεύση ή τα αρώματα τους χωρίς να τα ψάχνουμε μέσα στο φαγητό μας. Μια φιλοσοφία με βάση την αστική (urban)  κουζίνα κάθε πόλης και χώρας στον πλανήτη, που θέλω να την γνωρίσετε μαζί μου μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα της. Αυτό είναι το turbani, ένα ταξίδι σε όλους τους πολιτισμούς της Γης, γεμάτο ένταση στις γεύσεις που είτε ξυπνούν είτε γεννούν αναμνήσεις.

Το Street Food

Όπως και να το δεις, όπως και να το κάνεις είναι η κατηγορία που αγαπάμε όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι. Το αγαπάμε γιατί είναι πραγματικά νόστιμο και απλό, χωρίς περίεργες ορολογίες. Επίσης είναι κάτι πολύ πιο φθηνό από οτιδήποτε άλλο. Ναι φίλε μου, το street food πρέπει να είναι φθηνό για αυτό λέγεται και “street” food γιατί είναι φαγητό του δρόμου, γεννήθηκε και ζει στους δρόμους (έχει βγάλει το σχολείο της ζωής) αλλιώς θα λεγόταν “ακριβό γιατί έτσι γουστάρω” food. Οπότε από εδώ και πέρα ορίσαμε ένα σοβαρό κριτήριο στο street food, την τιμή.

Αστική Κουζίνα

Αυτή μας μεγάλωσε, μαζί της ζήσαμε ωραίες στιγμές, αυτή μας προσκαλούσε (και μας προσκαλεί ακόμα) τις Κυριακές να μαζευόμαστε με παρέα και οικογένεια για ατελείωτες συζητήσεις, γέλιο και γεύση. Συνταγές που περάσανε από προγιαγιά σε γιαγιά μετά σε μαμά και εγγόνια , μιας και τότε δεν υπήρχαν blog ή video και εκπομπές μαγειρικής,  παρά μόνο σχολές μαγείρων και κάποια βιβλία όπως ο «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Οι συνταγές αυτές άντεξαν στο χρόνο και δεν χάθηκαν καθώς η Ελλάδα και τα δύο μεγάλα της αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν πολύ ενδιαφέρουσες αστικές κουζίνες. Η Αθήνα με τη φινέτσα και τη φαντασία όπως αρμόζει σε μία πρωτεύουσα και η Θεσσαλονίκη με την πολυπολιτισμικότητα της. Δεν θα δεις τελείως διαφορετικά πιάτα, θα δεις όμως πολύ μικρές διαφορές, πράγμα που τις κάνει ξεχωριστές! 

Αυτά τα δύο λοιπόν συνυπάρχουν και πολλές φορές επηρεάζεται το ένα από το άλλο. Αυτό θα δούμε λοιπόν εδώ, εγώ παρέα μαζί σας θα γνωρίσουμε τον κόσμο της γεύσης των αστικών κέντρων!