Print Options:

Χειροποίητα ζυμαρικά

Yields1 Serving

Υλικά για 2 μερίδες
 250 g Αλεύρι σκληρό
 2 αυγά ολόκληρα
 1 κρόκο αυγού
 ¼ κ.τ.γ. αλάτι
1

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το κουτάλι και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το χέρι.

2

Ανακατεύουμε μέσα στο μπολ μέχρι η ζύμη να ενσωματώσει το περισσότερο αλεύρι, περίπου 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια την ρίχνουμε πάνω σε έναν καθαρό πάγκο και ζυμώνουμε καλά πάνω του μέχρι τραβήξει η ζύμη όλο το αλεύρι. Αν δεις ότι κολλάει πολύ πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας ακόμα αλεύρι.

3

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ιδανικά την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί, αν δεν διαθέτεις χρόνο και είσαι βιαστικός μπορείς και εκείνη τη στιγμή να τα φτιάξεις.

4

Για ανοίξεις τα φύλα, πάρε το 1/4* της ζύμης και σε αλευρωμένο πάγκο ακούμπησε την από όλες τις πλευρές ώστε να πάει το αλεύρι παντού.
*Άμα επιχειρήσεις να ανοίξεις όλη τη ζύμη μαζί θα απλώσει πάρα πολύ και θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

5

Με έναν πλάστη ανοίγεις το φύλο για τα ζυμαρικά, σε μακρόστενο παραλληλόγραμμο σχήμα. Σε όλη τη διαδικασία αλευρώνεις το φύλλο γιατί κολλάει. Ξέρεις ότι το πάχος είναι εντάξει όταν διαγράφεται το χέρι σου πίσω από το φύλλο.

6

Σε αυτό το στάδιο αλευρώνεις το φύλλο και το διπλώνεις ανά 3-4 εκατοστά περίπου χωρίς να το πατάς γιατί δεν θες να κολλήσει.

7

Αφού το διπλώσεις η ζύμη σου θα είναι ιδανική σε μέγεθος για να την κόψεις με μαχαίρι σε λωρίδες με ότι πάχος θες.

8

Τις λωρίδες τις ανοίγεις κι έτσι έχεις έτοιμα για βράσιμο τα δικά σου χειροποίητα ζυμαρικά!
Σε νερό που βράζει ρίχνεις μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη αλάτι και ρίχνεις τα ζυμαρικά σου. Αφήνεις για ένα λεπτό περίπου και δοκιμάζεις, αν είναι στην υφή που θες τα βγάζεις αλλιώς άστα για 1 λεπτό το πολύ ακόμα.