Ωδή στο ελληνικό Street Food

Λίγο υπερβολικός ο τίτλος ε ; Ίσως να έχεις και δίκιο, το θέμα όμως είναι ότι τα πράγματα τα γράφεις όπως τα νιώθεις και το άρθρο αυτό όντως είναι σαν ωδή. Καλά τα burger, τα bao buns και γενικά όλες οι ξενόφερτες street food προτάσεις αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για ντόπιο πράγμα. Κάτι το οποίο δεν θέλει umami γεύσεις για να σε εντυπωσιάσει ούτε ιδιαίτερες τεχνικές και υλικά! Σωστά κατάλαβες, το σουβλάκι, ο γύρος, η πανσέτα, το σουτζουκάκι, το κοντοσούβλι και όλη η υπόλοιπη κομπανία θα είναι οι πρωταγωνιστές μας.

Σουβλάκι vs Street Food

Μου πήρε λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσω ότι το σουβλάκι ανήκει στη κατηγορία street food και σε αυτό φταίνε οι ταβέρνες που δεν το άφησαν στους δρόμους, εκεί οπού ανήκει, αλλά το ενσωμάτωσαν στην αστική κουζίνα ατόφιο και αποδομημένο χωρίς την πίτα του ή το ψωμάκι να το αγκαλιάζει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Μετά από αυτή την αποκάλυψη μου ήρθαν κι άλλες σκέψεις φιλοσοφικές σχετικά με το σουβλάκι, τι είναι αυτό που κάνει το σουβλάκι τόσο νόστιμο; Είναι σουβλάκι ή καλαμάκι;  Γιατί να είναι καλαμάκι; Γιατί το σάντουιτς το λέτε σουβλάκι ρε παιδιά ; Πραγματικά κατέβηκα στην Αθήνα και κάθε φόρα που ήθελα να παραγγείλω σκεφτόμουν τι θα πω λες και έλεγα μάθημα ιστορίας στο δημοτικό.  

Πλάκα κάνω, αναρωτήθηκα όμως, είναι ικανό το σουβλάκι να κοιτάξει το σούσι, το φαλάφελ, το μπέργκερ και όλη την παρέα στα ίσα; Εδώ σε θέλω, είναι σαν βλέπεις το Civil War της Marvel, δεν θες κανένας να νικήσει αλλά και κανένας να χάσει, απλά κάθεσαι στη μέση και λες μη μαλώνετε ρε παιδιά!
Το έχω παρακάνει συγνώμη. 

Κοίταξε γύρω σου τα καταστήματα εστίασης, χώρισε τα σε 2 κατηγορίες (ελληνικά και ξένα, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι πιάτα περιλαμβάνει η κάθε κατηγόρια)  και μέτρα τα. Δεν θα βγάλουμε νικητή εδώ απλά βλέπουμε ότι το σουβλάκι είναι δυνατό απέναντι στις ξένες δυνάμεις ! Και αυτό γιατί είναι όντως γευστικό. Αυτό επιτυγχάνεται όμως μόνο με ένα τρόπο, την καλή ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Ποιοι το κρατάνε αληθινό ;

Παρακάτω θα σας γράψω για κάποια μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη τα οποία όντως το κρατάνε αληθινό. Είναι καθαρά παραδοσιακό ελληνικό street food χωρίς περίεργες σάλτσες και τεχνικές.  Έχουν την καλή ποιότητα σε όλα τα επίπεδα, έχω δοκιμάσει πολλές φορές τα πιάτα τους οπότε τα συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Ο Κώστας

Τι να πεις για τον Κώστα, στενοχωριέμαι που τον έμαθα τόσο αργά στη ζωή μου. Για να ξέρεις τον Κώστα θα πρέπει είτε να είσαι γέννημα θρέμα της Τούμπας είτε να είχες κάποια επαφή με κάποιον – κάποτε τουμπιώτη/ισα.  Ο Κώστας φτιάχνει χειροποίητο γύρο, δικό του, μόνος του. Όποια ώρα και να πας στο μαγαζί του θα έχει κόσμο και επίσης δεν κάνει delivery, οπότε ευκαιρία και για μία βόλτα.

Διεύθυνση :  Εμμανουήλ Φίλη 15, Πυλαία 555 34
Τηλ : 2310905062

Ζυγός

Old Scholl σουβλατζίδικο με μεγάλη ιστορία στη πόλη της Θεσσαλονίκης. Με τον Ζυγό 2 πράγματα συμβαίνουν το πρώτο είναι πως από όλη την πόλη υπάρχει κόσμος που έχει φάει έστω μια φορά, το δεύτερο είναι πως όσοι δεν έχετε φάει ακόμα δεν ξέρετε τι θα πει σκληροπυρινικό σουβλάκι.

 Διεύθυνση :  Λαγκαδά 214, Σταυρούπολη 564 29
Τηλ : 2310600736

tosouvlaki

Ποιος θα περίμενε ότι στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα υπήρχε ένα αγνό, παραδοσιακό σουβλατζίδικο. Χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση αλλά με δυνατό σημείο την γεύση ΚΑΙ το βουβαλίσιο κρέας. Ναι, θα φας σουβλάκια και σουτζουκάκια με βουβαλίσιο κρέας και με τιμές κανονικές, χωρίς καπέλα, τίμια.

Διεύθυνση :   Γρ. Παλαμά 14, Θεσσαλονίκη 546 22
Τηλ : 2311820878

Το Ψητοποιείον

Χαμένο στα στενά της Λεωφ. Στρατού θα βρεις ένα σουβλατζίδικο, μία όαση, το σημείο που θα σου σβήσει τη δίψα της λιγούρας και της γεύσης. Δεν μπορείς να παραγγείλεις και να φας εκεί, μπορείς μόνο πακέτο και delivery. Κατάλληλο δηλαδή για νύχτες αποσύνθεσης στο σαλόνι.

Διεύθυνση: Ιωαννίνων 10, Θεσσαλονίκη 546 39
Τηλ : 231 081 1010