Φαγητο στα χρόνια του Κορωνοϊού

Περίεργες μέρες διανύουμε, η πανδημία του νέου κωρονοϊού όχι μόνο μας χτυπάει την πόρτα σαν λαός αλλά της έχουμε ανοίξει και έχει κάτσει κιόλας στον καναπέ μας. Δεν ξέρω που θα οδηγήσει όλο αυτό και δεν είναι η ιδιότητά μου να το βρω, ακούω λοιπόν τις συμβουλές των ειδικών και μένω στο σπίτι, περιορίζοντας την κοινωνική μου ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. 

Έχει και τα καλά του το να μένεις σπίτι, σίγουρα είναι δύσκολο διότι αλλάζει όλη μας η καθημερινότητα αλλά κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, για αυτό ας μην κοιτάμε μόνο την άσχημη. Είδα σε ένα πολύ ωραίο post πριν κάποιες μέρες στο facebook μία λίστα από πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στο σπίτι και πραγματικά είναι πάρα πολλά και μου άρεσαν πολύ, μπράβο σε όποιον το έγραψε! Ο καθένας μπορεί να βρει πράγματα να κάνει σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του, αρκεί να σκεφτεί δημιουργικά. Εγώ λοιπόν βρίσκω μία ευκαιρία παραπάνω να ασχοληθώ με τη μαγειρική, να πιάσω στα χέρια μου υλικά που δεν είχα ξαναδιαχειριστεί, να κάνω θεματικές βραδιές, να παίξω με ζύμες κλπ. 

Σήμερα, αν και είμαστε σε περίοδο νηστείας, θα σου δείξω πως και εσύ να κάνεις μπέργκερ, τίμια, αμερικάνικα μα πάνω απ’ όλα σπιτικά. Είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές αλλά το κακό είναι ότι θέλει αρκετές ώρες μιας και τα κάνω όλα μόνος μου από το ψωμί μέχρι και την sauce. Οπότε τώρα που αράζεις σπίτι είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία για να το δοκιμάσεις. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να το μοιράζομαι με παρέα, λόγω ημερών όμως μας είπαν να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς, οπότε ίσως έφτασε η ώρα να δεις πόσα μπέργκερ μπορείς να φας! 

Δύο πράγματα χρειάζεται το μπέργκερ, πρώτον καλό κιμά και κατά προτίμηση μοσχαρίσιο, δεύτερον καλό ψωμί. Αν αυτά τα δύο είναι καλά τότε μόνο μαγιονέζα και κέτσαπ να βάλεις θα είναι εκπληκτικό το αποτέλεσμα. Θα προχωρήσω λοιπόν στη συνταγή και τα υπόλοιπα ας τα πουν οι γεύσεις. 

Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. ; Σήμερα σας δίνω την βασική συνταγή, σε επόμενο άρθρο θα σας δώσω και διάφορες παραλλαγές για να κάνετε. 

Category, DifficultyIntermediate

Prep Time2 hrsCook Time45 minsTotal Time2 hrs 45 mins

Για το brioche ψωμί για burger (8 - 10 ψωμάκια)
300 g Αλεύρι σκληρό
150 g Αλεύρι γ.ο.χ.
1 Αυγό
2 κ.σ. Ζάχαρη
40 g Βούτηρο
2 κτγ Ξηρή μαγιά
40 g Γάλα
1 κούπα νερό
Για την bbq sauce (400γρ περίπου )
300 g κέτσαπ
3 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. Worcestershire Sauce
60 g Καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. Καπνιστή πάπρικα
Στη μύτη πιπέρι καγιέν
1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
40 g μέλι
Αλάτι, πιπέρι
Για την Thousand Island Sauce
100 g μαγιονεζα
100 g κέτσαπ
1 κ.σ. κάππαρη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κτγ μηλόξιδο
Για το μπιφτέκι ( 4 τεμάχια )
800 g μοσχαρίσιο κιμά
20 g βούτυρο σε κυβάκια μικρά
αλάτι πιπέρι
Για τα burger (κλασσικά)
4 φέτες ντομάτα
4 φέτες κασέρι cheddar
4 φέτες μπεικον
4 φύλλα iceberg

Για τα brioche
1

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να σφίξει η ζύμη.

2

Αφαιρούμε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ και την βάζουμε σε ένα λαδομένο μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μία ώρα. Μόλις φουσκώσει, αλευρώνουμε μία επιφάνεια και δουλεύουμε για ένα λεπτό την ζύμη μας και την χωρίζουμε σε 10 μερίδες . Αφήνουμε για μισή ώρα τις μερίδες να φουσκώσουν και στη συνέχεια τις αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς αέρα για 15 λεπτά.

Για την bbq
3

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μεσαία προς υψηλή φωτιά.

Για τα μπιφτέκια
4

Βάζουμε ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε τον κιμά και πλάθουμε μπιφτέκια σε σχήμα μπάλας. Προσθέτουμε από ένα - δυο κυβάκια βούτυρο στο κάθε μπιφτέκι.
Βάζουμε τα μπιφτέκια ένα - ένα στο σκεύος μας. Όταν βάζουμε το μπιφτέκι στο σκεύος το πατάμε με μία σπάτουλα έως να γίνει επίπεδη η επιφάνεια και να έχει πάχος περίπου 1 με 1,5 εκατοστό. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά από την μία πλευρά και γυρνάμε από την άλλη, προσθέσουμε το cheddar και ψήνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Προαιρετικά το κρατάμε για 3-4 λεπτά περίπου.

Για τη σύνθεση
5

Ψήνουμε τις φέτες μπεϊκον στο ίδιο σκεύος με το μπιφτέκι. Μόλις γίνουν τραγανές, αφήνουμε στην άκρη.

6

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα περνάμε για λίγο από το σκεύος που ψήνουμε το μπιφτέκι. Μόλις τελειώσουμε και με τα ψωμιά, αρχίζουμε και στήνουμε τα burger μας.

7

Στο κάτω ψωμάκια βάζουμε την bbq sauce, μετά το Iceberg, το ζεστό μπιφτέκι, το μπέικον και τη ντομάτα, στο "καπάκι" ψωμάκι βάζουμε την thousand island sauce.

8

Είσαι έτοιμος να φας το πιο αμερικάνικο homemade burger που έχει υπάρξει.
Καλή όρεξη!

Ingredients

Για το brioche ψωμί για burger (8 - 10 ψωμάκια)
 300 g Αλεύρι σκληρό
 150 g Αλεύρι γ.ο.χ.
 1 Αυγό
 2 κ.σ. Ζάχαρη
 40 g Βούτηρο
 2 κτγ Ξηρή μαγιά
 40 g Γάλα
 1 κούπα νερό
Για την bbq sauce (400γρ περίπου )
 300 g κέτσαπ
 3 κ.σ. μηλόξιδο
 2 κ.σ. Worcestershire Sauce
 60 g Καστανή ζάχαρη
 1 κ.σ. Καπνιστή πάπρικα
 Στη μύτη πιπέρι καγιέν
 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
 1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
 40 g μέλι
 Αλάτι, πιπέρι
Για την Thousand Island Sauce
 100 g μαγιονεζα
 100 g κέτσαπ
 1 κ.σ. κάππαρη
 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
 1 κτγ μηλόξιδο
Για το μπιφτέκι ( 4 τεμάχια )
 800 g μοσχαρίσιο κιμά
 20 g βούτυρο σε κυβάκια μικρά
 αλάτι πιπέρι
Για τα burger (κλασσικά)
 4 φέτες ντομάτα
 4 φέτες κασέρι cheddar
 4 φέτες μπεικον
 4 φύλλα iceberg

Directions

Για τα brioche
1

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να σφίξει η ζύμη.

2

Αφαιρούμε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ και την βάζουμε σε ένα λαδομένο μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μία ώρα. Μόλις φουσκώσει, αλευρώνουμε μία επιφάνεια και δουλεύουμε για ένα λεπτό την ζύμη μας και την χωρίζουμε σε 10 μερίδες . Αφήνουμε για μισή ώρα τις μερίδες να φουσκώσουν και στη συνέχεια τις αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς αέρα για 15 λεπτά.

Για την bbq
3

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μεσαία προς υψηλή φωτιά.

Για τα μπιφτέκια
4

Βάζουμε ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε τον κιμά και πλάθουμε μπιφτέκια σε σχήμα μπάλας. Προσθέτουμε από ένα - δυο κυβάκια βούτυρο στο κάθε μπιφτέκι.
Βάζουμε τα μπιφτέκια ένα - ένα στο σκεύος μας. Όταν βάζουμε το μπιφτέκι στο σκεύος το πατάμε με μία σπάτουλα έως να γίνει επίπεδη η επιφάνεια και να έχει πάχος περίπου 1 με 1,5 εκατοστό. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά από την μία πλευρά και γυρνάμε από την άλλη, προσθέσουμε το cheddar και ψήνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Προαιρετικά το κρατάμε για 3-4 λεπτά περίπου.

Για τη σύνθεση
5

Ψήνουμε τις φέτες μπεϊκον στο ίδιο σκεύος με το μπιφτέκι. Μόλις γίνουν τραγανές, αφήνουμε στην άκρη.

6

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα περνάμε για λίγο από το σκεύος που ψήνουμε το μπιφτέκι. Μόλις τελειώσουμε και με τα ψωμιά, αρχίζουμε και στήνουμε τα burger μας.

7

Στο κάτω ψωμάκια βάζουμε την bbq sauce, μετά το Iceberg, το ζεστό μπιφτέκι, το μπέικον και τη ντομάτα, στο "καπάκι" ψωμάκι βάζουμε την thousand island sauce.

8

Είσαι έτοιμος να φας το πιο αμερικάνικο homemade burger που έχει υπάρξει.
Καλή όρεξη!

Burgerάρες