Τα μυρωδικά του μπαλκονιού σου

  • Home
  • #foodlife
  • Τα μυρωδικά του μπαλκονιού σου
Τα μυρωδικά του μπαλκονιού σου

Όσο ανοίγει ο καιρός τόσο μου αρέσει να κάθομαι στο μπαλκόνι. Ιδανικά μου αρέσει να ξυπνάω το πρωί, να κάνω τον καφέ μου και να τον απολαμβάνω παρέα με τα διάφορα φυτά που διατηρώ..! Κάθε άνοιξη, στο σπίτι καθαρίζουμε γλάστρες, φυτά, ανοίγουμε λάστιχα και ρίχνουμε νερά ώστε να προετοιμάσουμε και να καθαρίσουμε το μπαλκόνι για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μας αρέσει πολύ αυτή η διαδικασία και κάθε φορά κάνουμε και νέες προσθήκες. Πάντα κάτι καινούργιο θα αγοράσουμε σε έπιπλο όπως επίσης και σε φυτό. Είναι ωραίο να έχεις ένα πράσινο και φιλόξενο μπαλκόνι και να περνάς εκεί κάποιες ώρες της ημέρας ή και της νύχτας, ο καθένας όποτε του αρέσει! 

Θεωρώ πως είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να φτιάξεις το μπαλκόνι σου, να το κάνεις να είναι όμορφο και μυρωδάτο! Να σε αναζωογονεί  η φρεσκάδα των μυρωδικών και των αρωματικών και  να σε γεμίζει. Κάθε φορά που θα θες να βάλεις κάτι στο φαγητό σίγουρα θα το έχεις φρέσκο και δεν θα χρειάζεται να ψάχνεις στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ..! 

Ποιά είναι λοιπόν τα μυρωδικά και τα αρωματικά που χρειάζεσαι για το μπαλκόνι σου; 

  1. Βασιλικός, αν είσαι λάτρης της σάλτσας pesto τότε προτίμησε τον πλατύφυλλο καθώς τα φύλλα του ενδείκνυται για τη σάλτσα αυτή. Διαφορετικά προτίμησε να πάρεις τον αγιορείτικο, κρατάει χρόνια και αντέχει στο χειμώνα. Ένας βασιλικός στο μπαλκόνι επίσης κρατάει τα κουνούπια μακριά και γεμίζει με άρωμα τον χώρο, οπότε αξίζει να τον προσθέσεις στη συλλογή σου! 
  2. Δυόσμος, είτε σου αρέσει στο φαγητό είτε όχι, ένας δυόσμος δεν πρέπει να λείπει από κανένα μπαλκόνι! Είναι το σήμα κατατεθέν του ανοιξιάτικου – καλοκαιρινού μπαλκονιού και μαγειρικής. Τέλος, μπορείς αν θες να τον χρησιμοποιήσεις για δροσιστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ. 
  3. Θυμαρι, το θυμάρι το χρησιμοποιώ προσωπικά σχεδόν σε κάθε συνταγή. Αρωματίζω το λάδι και το κρεμμύδι όταν τα σοτάρω καθώς είναι ένα ανθεκτικό αρωματικό, αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και μυρίζει υπέροχα! Είναι πολύ ωραίο να έχεις φρέσκο θυμάρι για τις συνταγές σου καθώς θα δώσει μία επιπλέον νότα φρεσκάδας στη γεύση.  
  4. Μέντα, είναι τόσο χαρακτηριστικό το άρωμα της, τόσο έντονο και τόσο φρέσκο! Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις επίσης σε σαλάτες ή ακόμα και σε καλοκαιρινά δροσιστικά κοκτέιλ. 
  5. Δενδρολίβανο, ένα εκπληκτικό μυρωδικό με έναν δικό του χαρακτήρα. Αναβαθμίζει την όποια συνταγή στην οποία θα το προσθέσεις και επίσης ταιριάζει πάρα πολύ με κρεατικά. Στο μπαλκόνι θα σε συντροφεύει όμορφα χωρίς να σε κουράζει! 
  6. Φασκόμηλο & Λουίζα, είναι βότανα αλλά μυρίζουν τόσο όμορφα και επίσης κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Μπορείς να φτιάξεις ζεστά ή κρύα ροφήματα και να τα απολαμβάνεις κάθε στιγμή φρέσκα!

Σε αυτό το άρθρο θα μπορούσα να προσθέσω και τον μαϊντανό με τον άνηθο αλλά η χρήση που κάνουμε δεν μπορεί να καλυφθεί από μία γλάστρα στο μπαλκόνι κι έτσι αποφάσισα να τους αφήσω εκτός λίστας. 

Θα είναι η αγαπημένη σου ασχολία από εδώ και πέρα! 2-3 φορές την εβδομάδα όταν θα ξυπνάς το πρωί, μαζί με τον καφέ σου θα ποτίζεις και τις γλάστρες! Με το που τα χαϊδεύεις θα σου ανταποδίδει το καθένα με το δικό μοναδικό άρωμα. Κι έτσι θα ξεκινάει η μέρα σου όμορφα και χαρούμενα! Το απόγευμα ή το βράδυ με το κρασί σου θα σε συντροφεύουν και θα κάνουν το μπαλκόνι σου αγαπημένο σημείο του σπιτιού! 

Εκτός όλων των παραπάνω, η μαγειρική με φρέσκα υλικά είναι το κάτι άλλο! Σου δίνει πιο πληθωρικές γεύσεις και έντονα αρώματα. Ακόμα και τα κοκτέιλ είναι διαφορετικά αν κόψεις εκείνη τη στιγμή το μυρωδικό από ότι να το αγοράσεις κομμένο. Σε οποιοδήποτε στάδιο λοιπόν και να βρίσκεσαι, τα μυρωδικά στο μπαλκόνι είναι η ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό για αυτό το καλοκαίρι. Καλή τύχη και συμβουλέψου έναν ειδικό για την συντήρηση και καλλιέργεια αυτών! 

Tags: