Μπουκιές έρωτα και απόλαυσης

  • Home
  • #cityfood
  • Μπουκιές έρωτα και απόλαυσης
χειροποίητα ζυμαρικά

Ποιος να το φανταζόταν ότι το να προσφέρεις στον εαυτό σου μία τόσο ωραία ευχαρίστηση είναι τόσο εύκολο! Είναι λίγοι αυτοί που δεν τους αρέσουν τα ζυμαρικά και πραγματικά δεν μπορώ να τους καταλάβω, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε μεγάλοι φαν, ακόμα και μακαρόνια με κέτσαπ θα φάμε, ακόμα και σκέτα, έτσι μόνα τους. Μιλάμε για μία μικρή μπουκιά για τον άνθρωπο και μια μεγάλη ανακάλυψη για την ανθρωπότητα. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε χρονολογούνται τα πρώτα ζυμαρικά αλλά σίγουρα είναι πάρα πολλούς αιώνες πριν. Για παράδειγμα η πρώτη αναφορά που γίνεται γύρω από το θέμα χρονολογείται περίπου τον 1ο αιώνα π.χ. στην αρχαία Ελλάδα με το  “ λάγανον”. Τηγανισμένα σε λάδι φύλλα ζύμης νερού και αλευριού τα οποία αποτελούσαν μία καθημερινή τροφή για τον τότε πολιτισμό. Σας θυμίζει κάτι άλλο το λάγανον; Ναι! Αυτός είναι ο πρόγονος των αγαπημένων σε όλους μας λαζανιών! Με τα χρόνια τα εξελίξαμε, τα βάλαμε στο φούρνο και τα γεμίσαμε με καλούδια. 

Τα ζυμαρικά όπως και οι πίτες επινοήθηκαν από τη χαμηλότερη τάξη των τότε κοινωνιών και επίσης οι οικονομίες τότε δεν ήταν τόσο δυνατές ώστε να αναπτύξουν όλη αυτή τη βιομηχανία που έχουμε φτιάξει στις μέρες μας γύρω από την τροφή. Οπότε η τροφή ήταν σε μία πολύ απλή μορφή, με υλικά εύκολα και σε πληθώρα όπως το αλεύρι (σιτάρι) και το νερό από τα οποία προκύπτουν η ζύμες της πίτας και των ζυμαρικών. Οπότε φαντάσου πως δεν είναι κάτι ιδιαίτερο να τα φτιάξεις, θέλεις απλά καλή διάθεση και όρεξη, τίποτα άλλο. 

Εγώ που λες δοκίμασα πρώτη φορά πριν 5 μέρες να φτιάξω χειροποίητα ζυμαρικά, το καθυστερούσα τόσο καιρό γιατί θεωρούσα και ήξερα πως θέλουν το μηχάνημα που θα ανοίξει τα φύλλα! Τεράστιο λάθος μου, γιατί σκέφτηκα  οι γυναίκες πριν 50 χρόνια πως τα φτιάχνανε; Πήρα λοιπόν ένα μπολ, αλεύρι και αυγό και ξεκίνησα. Αυτό που είδα είναι ότι μου βγήκε πολύ σκληρή και όντως ήθελε τη μηχανή ζυμαρικών, όπως και να έχει όμως έκανα ζυμαρικά τα οποία ήταν τέλεια αλλά δυσκολεύτηκα πολύ. Έκατσα λοιπόν και σκέφτηκα να κάνω τη ζύμη πιο εύπλαστη (ελάχιστα) για να μπορεί ο καθένας να την ανοίξει με έναν πλάστη και να φτιάξει ζυμαρικά σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλει. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησα σκληρό αλεύρι για να έχω ένα πιο σφιχτό και “τραγανό” αποτέλεσμα σε σχέση με το αλεύρι γ.ο.χ. , 1 αυγό ολόκληρο και έναν κρόκο ακόμα ώστε να δώσω αφρατάδα και συμπαγή γεύση στο ζυμαρικό. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό, νιώθεις ότι ερωτεύεσαι ! Εγώ φαντάσου το ένα πιάτο το έφαγα με λίγο βούτυρο και απλά τριμμένο μετσοβόνε και πιπέρι, τίποτα άλλο. Σαν διαδικασία δεν θέλει πάνω από 10 λεπτά, 8 λεπτά για να ετοιμάσεις το ζυμάρι και άλλο ένα λεπτό το πολύ να τα βράσεις, καθότι τα χειροποίητα ζυμαρικά δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο. Αυτό ήταν είσαι έτοιμος για τα πιο ωραία ζυμαρικά που έχεις φάει ποτέ. Μια καλή σάλτσα κάνε, μπορείς ακόμα και την καρμπονάρα που σου είχα δείξει πριν κάποιες μέρες να φτιάξεις. 

Κλείνοντας θέλω να σου πω πως είναι ωραίο να τα φτιάχνεις με παρέα και να τα τρως με παρέα και επί την ευκαιρία μπορείς αύριο που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι να κάνεις τραπέζι με αυτά και να εντυπωσιάσεις!

Υλικά για 2 μερίδες
250 g Αλεύρι σκληρό
2 αυγά ολόκληρα
1 κρόκο αυγού
¼ κ.τ.γ. αλάτι

1

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το κουτάλι και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το χέρι.

2

Ανακατεύουμε μέσα στο μπολ μέχρι η ζύμη να ενσωματώσει το περισσότερο αλεύρι, περίπου 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια την ρίχνουμε πάνω σε έναν καθαρό πάγκο και ζυμώνουμε καλά πάνω του μέχρι τραβήξει η ζύμη όλο το αλεύρι. Αν δεις ότι κολλάει πολύ πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας ακόμα αλεύρι.

3

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ιδανικά την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί, αν δεν διαθέτεις χρόνο και είσαι βιαστικός μπορείς και εκείνη τη στιγμή να τα φτιάξεις.

4

Για ανοίξεις τα φύλα, πάρε το 1/4* της ζύμης και σε αλευρωμένο πάγκο ακούμπησε την από όλες τις πλευρές ώστε να πάει το αλεύρι παντού.
*Άμα επιχειρήσεις να ανοίξεις όλη τη ζύμη μαζί θα απλώσει πάρα πολύ και θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

5

Με έναν πλάστη ανοίγεις το φύλο για τα ζυμαρικά, σε μακρόστενο παραλληλόγραμμο σχήμα. Σε όλη τη διαδικασία αλευρώνεις το φύλλο γιατί κολλάει. Ξέρεις ότι το πάχος είναι εντάξει όταν διαγράφεται το χέρι σου πίσω από το φύλλο.

6

Σε αυτό το στάδιο αλευρώνεις το φύλλο και το διπλώνεις ανά 3-4 εκατοστά περίπου χωρίς να το πατάς γιατί δεν θες να κολλήσει.

7

Αφού το διπλώσεις η ζύμη σου θα είναι ιδανική σε μέγεθος για να την κόψεις με μαχαίρι σε λωρίδες με ότι πάχος θες.

8

Τις λωρίδες τις ανοίγεις κι έτσι έχεις έτοιμα για βράσιμο τα δικά σου χειροποίητα ζυμαρικά!
Σε νερό που βράζει ρίχνεις μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη αλάτι και ρίχνεις τα ζυμαρικά σου. Αφήνεις για ένα λεπτό περίπου και δοκιμάζεις, αν είναι στην υφή που θες τα βγάζεις αλλιώς άστα για 1 λεπτό το πολύ ακόμα.

Ingredients

Υλικά για 2 μερίδες
 250 g Αλεύρι σκληρό
 2 αυγά ολόκληρα
 1 κρόκο αυγού
 ¼ κ.τ.γ. αλάτι

Directions

1

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το κουτάλι και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το χέρι.

2

Ανακατεύουμε μέσα στο μπολ μέχρι η ζύμη να ενσωματώσει το περισσότερο αλεύρι, περίπου 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια την ρίχνουμε πάνω σε έναν καθαρό πάγκο και ζυμώνουμε καλά πάνω του μέχρι τραβήξει η ζύμη όλο το αλεύρι. Αν δεις ότι κολλάει πολύ πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας ακόμα αλεύρι.

3

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ιδανικά την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί, αν δεν διαθέτεις χρόνο και είσαι βιαστικός μπορείς και εκείνη τη στιγμή να τα φτιάξεις.

4

Για ανοίξεις τα φύλα, πάρε το 1/4* της ζύμης και σε αλευρωμένο πάγκο ακούμπησε την από όλες τις πλευρές ώστε να πάει το αλεύρι παντού.
*Άμα επιχειρήσεις να ανοίξεις όλη τη ζύμη μαζί θα απλώσει πάρα πολύ και θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

5

Με έναν πλάστη ανοίγεις το φύλο για τα ζυμαρικά, σε μακρόστενο παραλληλόγραμμο σχήμα. Σε όλη τη διαδικασία αλευρώνεις το φύλλο γιατί κολλάει. Ξέρεις ότι το πάχος είναι εντάξει όταν διαγράφεται το χέρι σου πίσω από το φύλλο.

6

Σε αυτό το στάδιο αλευρώνεις το φύλλο και το διπλώνεις ανά 3-4 εκατοστά περίπου χωρίς να το πατάς γιατί δεν θες να κολλήσει.

7

Αφού το διπλώσεις η ζύμη σου θα είναι ιδανική σε μέγεθος για να την κόψεις με μαχαίρι σε λωρίδες με ότι πάχος θες.

8

Τις λωρίδες τις ανοίγεις κι έτσι έχεις έτοιμα για βράσιμο τα δικά σου χειροποίητα ζυμαρικά!
Σε νερό που βράζει ρίχνεις μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη αλάτι και ρίχνεις τα ζυμαρικά σου. Αφήνεις για ένα λεπτό περίπου και δοκιμάζεις, αν είναι στην υφή που θες τα βγάζεις αλλιώς άστα για 1 λεπτό το πολύ ακόμα.

Χειροποίητα ζυμαρικά

Καλή επιτυχία και όρεξη!