Μία γεύση με εικόνες

μία γεύση με εικόνες fallafel

Πόσες φορές εντυπωσιάστηκες από τη γεύση ενός φαγητού όταν παρόλο που… τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένο δεν σου φαίνονταν και τόσο ιδιαίτερα; Όταν κιόλας με την πρώτη μπουκιά γίνεσαι μεγάλος fan από εκεί που δεν το περίμενες. Φέτος με την μικρή αποχή μου από οτιδήποτε ζωικό μπήκα στη διαδικασία να φτιάξω πολλά φαγητά που δεν τα είχα αγγίξει καν. Επίσης επιχείρησα ξανά να φτιάξω άλλες συνταγές που δεν τις είχα πετύχει τις πρώτες φορές. Έτσι έγινε και με το φαλάφελ! Πέρασε ο καιρός που μόνο το έπαιρνα από delivery! Ήρθε η ώρα να τρώω και εγώ το δικό μου σπιτικό φαλάφελ σε τορτίγια ή αραβική πίτα.  Έτσι,  μετά από αυτό το άρθρο θα μπορείς κι εσύ εύκολα να φτιάξεις τη συνταγή και να απολαύσεις αυτή την αξέχαστη γεύση του φαλάφελ, που είναι τραγανό από έξω και ζουμερό από μέσα! 

Πρίν δύο καλοκαίρια περίπου, εκείνο το μεσημεροαπόγευμα που δοκίμασα πρώτη φορά ρεβυθοκεφτέ, ήταν λες και ξανασυστήθηκα με τη γεύση μου. Εκρήξεις από αρώματα, γεύσεις και ιστορία λάμβαναν χώρα στη γλώσσα και τον ουρανίσκο μου. Αρώματα μυρωδικών, που κάποιος τα έχει βάλει στην κατάλληλη σειρά ώστε να σου δημιουργήσουν εικόνες. Γεύσεις μπαχαρικών και φρεσκάδα λαχανικών, σε φέρνουν  μπροστά στην ιστορία τους. Την ιστορία μιας συνταγής που τα τελευταία χρόνια παρελαύνει στη χώρα μας και μας φέρνει πιο κοντά σε έναν ολόκληρο πολιτισμό. Ένας πολιτισμός με μεγάλη ιστορία, ξεκινώντας από τη Μεσοποταμία και φτάνοντας στο σήμερα. ( Εδώ θα ξαναπώ μία φράση που μου αρέσει “ Για να μπορέσεις να γνωρίσεις έναν πολιτισμό, πρέπει πρώτα να γευτείς την κουζίνα του.”)

Η κουζίνα του αραβικού πολιτισμού είναι γεμάτη από μπαχαρικά και μυρωδικά. Με χαρακτηριστικά το κύμινο, τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά, το σουμάκ κ.α. την καθιστούν για εμένα από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες.  Αναφέρω τον αραβικό πολιτισμό γιατί το φαλάφελ κατάγεται από αυτόν, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί από ποια χώρα και ποια περίοδο ακριβώς ωστόσο αποτελεί εθνικό προϊόν για αρκετές χώρες. Μιλάμε για ένα φαγητό με έντονο χαρακτήρα όπου την τελευταία δεκαετία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα street food παγκοσμίως, καθώς σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο θα το βρεις είτε από πλανόδιους πωλητές (τύπου καντίνες)  είτε από αραβικά μαγαζιά εστίασης. Θεωρώ πως με τη μετάδοση της γνώσης που υπάρχει στις μέρες μας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ταξιδέψει ή και έχουν ζήσει σε άλλες χώρες, μας μεταφέρουν με επιτυχία την κουλτούρα και την κουζίνα των πολιτισμών του κόσμου. 

Για εμένα δύο είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν το καλό φαλάφελ.
Το πρώτο είναι η φρεσκάδα! Μόνο έτσι θα πάρεις στο έπακρο αυτό που έχει να σου δώσει. Η ντομάτα, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το αγγούρι και πιθανόν κάποιο άλλο υλικό όπως η πιπεριά μόνο όταν είναι φρέσκα μπορούν να σου δώσουν την πληθωρική αυτή γεύση.
Το δεύτερο είναι η ένταση, που την πετυχαίνουμε με το λεμόνι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τη σος ταχίνι! Είναι μία σός όπου απογειώνει τη γεύση και αναδεικνύει κάθε υλικό μέσα στην τορτίγια ή την πίτα. 

Τη συνταγή αυτή πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσεις και να την προσθέσεις στη διατροφή σου καθώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά που παίρνεις από έξω. Καλή επιτυχία ! 

Category

Για τους ρεβυθοκεφτέδες ( 10 - 13 κεφτέδες )
200 g Ρεβύθια
1 Μεγάλο μάτσο μαϊντανό
1 Κρεμμύδι
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 Λεμόνια χυμό και ξύσμα
1 κοφτή κτγ πάπρικα
½ κτγ μπούκοβο
1 κτγ κύμινο
1 κ.σ. κόλιανδρο αποξυραμένο
2 σκελίδες σκόρδο
½ κτγ πιπέρι τριμμένο
½ κτγ μαγειρική σόδα
15 κτγ αλάτι
1 λίτρο ηλιέλαιο
Για το χούμους
120 g ρεβύθια
2 λεμόνια (το χυμό τους)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
50 g ταχίνι
1 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά)
¼ κτγ σουμάκ (προαιρετικά)
¼ κτγ κύμινο
½ κτγ αλάτι
Για τη Σος Ταχίνι
50 g Ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
1 Λεμόνι χυμό και ξύσμα
20 ml νερό
αλάτι , πιπέρι

1

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε πάρα πολύ νερό. Φρόντισε να τα βάλεις σε μία κατσαρόλα ή ένα πολύ μεγάλο μπολ. και σκέπασε τα Θέλουμε τα ρεβίθια να διπλασιαστούν. Υπολόγισε ότι τα ρεβίθια θέλουν τουλάχιστον 12 ώρες για να μπορούν να μαγειρευτούν, μπορεί όμως να πάρει και παραπάνω, ανάλογα το ρεβίθι. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα όταν το πιάσεις με τα δάχτυλα σου και μπορείς να το σπάσεις σχετικά εύκολα και επίσης όταν το δαγκώσεις και δεν σε ενοχλεί πολύ.

2

Μετά το μούλιασμα, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

3

Βάζουμε στο multi (το μηχάνημα με τα μαχαίρια ή μπλέντερ) τα ρεβίθια, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την πάπρικα, το μπούκοβο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογεννοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα συμπαγές μείγμα.

Επειδή λογικά δεν θα έχετε τόσο μεγάλο μηχάνημα ώστε να χωρέσει όλα τα υλικά, μπορείτε πρώτα να ανακατέψετε όλα σε ένα μπολ και στη συνέχεια να τα περάσετε από το μπλέντερ σε δόσεις. Στη συνέχεια θα τα ενώσουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε όση ποσότητα θέλετε χωρίς ισαίτερη δυσκολία.

4

Αφού πολτοποιήσουμε και ενώσουμε καλά όλα τα υλικά μας ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.

5

Δοκιμάζουμε το μείγμα αν είναι εντάξει ή θέλει κάτι επιπλέον.

6

Στο σημείο αυτό καλό είναι να το αφήσετε για το λιγότερο 2 ώρες περίπου στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη. Αν πάλι δεν προλαβαίνετε μπορείτε να μαγέψετε αμέσως τους κεφτέδες.

7

Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος ενός αυγού και αφήνουμε στην άκρη.

8

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο ηλιέλαιο και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά. Περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι, θέλει περίπου 5-10 λεπτά.

9

Όταν ζεσταθεί το λάδι τότε προσθέτουμε τους κεφτέδες. Εδώ προσοχή, δεν θέλουμε να προσθέσουμε πολλούς κεφτέδες μαζί, ανάλογα το σκεύος φροντίζουμε να αφήνουμε περίπου τον μισό χώρο άδειο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε να κολλήσουν τα fallafel μεταξύ τους κι επίσης δεν θα ρίξουμε την θερμοκρασία του λαδιού και έτσι θα γίνουν τραγανά από έξω και ζουμερά από μέσα.

10

Το κάθε fallafel θέλει 5-6 λεπτά περίπου, Καλό είναι να τα γυρνάμε αν και είναι ολόκληρα μέσα στο λάδι. Αφού ψηθούν τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξει το λάδι.

11

Οι κεφτέδες μας είναι έτοιμοι! Συνόδεψε τους είτε σαν μεζέ με μία αγγουροντομάτα, χούμους, σος ταχίνι ή ό,τι άλλο εσύ θες ή τύλιξε τους μέσα σε τορτίγια και απόλαυσε ένα τέλειο σπιτικό street food.

Για το χούμους
12

Στο multi προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι και το γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία παχύρευστη κρέμα.

13

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια και το ελαιόλαδο και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.

14

Τέλος, προσθέτουμε το σουμάκ, το κύμινο και το αλάτι, ανακατεύουμε άλλη μια φορά και το χούμους είναι έτοιμο!

Για τη Σος Ταχίνι
15

Εδώ τα πράγματα είναι πανεύκολα, τα προσθέτουμε όλα στο multi και χτυπάμε, διορθώνουμε τη γεύση και την υφή με λεμόνι ή νερό επιπλέον.

Ingredients

Για τους ρεβυθοκεφτέδες ( 10 - 13 κεφτέδες )
 200 g Ρεβύθια
 1 Μεγάλο μάτσο μαϊντανό
 1 Κρεμμύδι
 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
 2 Λεμόνια χυμό και ξύσμα
 1 κοφτή κτγ πάπρικα
 ½ κτγ μπούκοβο
 1 κτγ κύμινο
 1 κ.σ. κόλιανδρο αποξυραμένο
 2 σκελίδες σκόρδο
 ½ κτγ πιπέρι τριμμένο
 ½ κτγ μαγειρική σόδα
 15 κτγ αλάτι
 1 λίτρο ηλιέλαιο
Για το χούμους
 120 g ρεβύθια
 2 λεμόνια (το χυμό τους)
 1 σκελίδα σκόρδο
 1 κ.σ. ελαιόλαδο
 50 g ταχίνι
 1 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά)
 ¼ κτγ σουμάκ (προαιρετικά)
 ¼ κτγ κύμινο
 ½ κτγ αλάτι
Για τη Σος Ταχίνι
 50 g Ταχίνι
 1 σκελίδα σκόρδο
 1 Λεμόνι χυμό και ξύσμα
 20 ml νερό
 αλάτι , πιπέρι

Directions

1

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε πάρα πολύ νερό. Φρόντισε να τα βάλεις σε μία κατσαρόλα ή ένα πολύ μεγάλο μπολ. και σκέπασε τα Θέλουμε τα ρεβίθια να διπλασιαστούν. Υπολόγισε ότι τα ρεβίθια θέλουν τουλάχιστον 12 ώρες για να μπορούν να μαγειρευτούν, μπορεί όμως να πάρει και παραπάνω, ανάλογα το ρεβίθι. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα όταν το πιάσεις με τα δάχτυλα σου και μπορείς να το σπάσεις σχετικά εύκολα και επίσης όταν το δαγκώσεις και δεν σε ενοχλεί πολύ.

2

Μετά το μούλιασμα, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

3

Βάζουμε στο multi (το μηχάνημα με τα μαχαίρια ή μπλέντερ) τα ρεβίθια, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την πάπρικα, το μπούκοβο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογεννοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα συμπαγές μείγμα.

Επειδή λογικά δεν θα έχετε τόσο μεγάλο μηχάνημα ώστε να χωρέσει όλα τα υλικά, μπορείτε πρώτα να ανακατέψετε όλα σε ένα μπολ και στη συνέχεια να τα περάσετε από το μπλέντερ σε δόσεις. Στη συνέχεια θα τα ενώσουμε όλα μαζί σε ένα μπολ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε όση ποσότητα θέλετε χωρίς ισαίτερη δυσκολία.

4

Αφού πολτοποιήσουμε και ενώσουμε καλά όλα τα υλικά μας ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.

5

Δοκιμάζουμε το μείγμα αν είναι εντάξει ή θέλει κάτι επιπλέον.

6

Στο σημείο αυτό καλό είναι να το αφήσετε για το λιγότερο 2 ώρες περίπου στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη. Αν πάλι δεν προλαβαίνετε μπορείτε να μαγέψετε αμέσως τους κεφτέδες.

7

Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος ενός αυγού και αφήνουμε στην άκρη.

8

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο ηλιέλαιο και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά. Περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά το λάδι, θέλει περίπου 5-10 λεπτά.

9

Όταν ζεσταθεί το λάδι τότε προσθέτουμε τους κεφτέδες. Εδώ προσοχή, δεν θέλουμε να προσθέσουμε πολλούς κεφτέδες μαζί, ανάλογα το σκεύος φροντίζουμε να αφήνουμε περίπου τον μισό χώρο άδειο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε να κολλήσουν τα fallafel μεταξύ τους κι επίσης δεν θα ρίξουμε την θερμοκρασία του λαδιού και έτσι θα γίνουν τραγανά από έξω και ζουμερά από μέσα.

10

Το κάθε fallafel θέλει 5-6 λεπτά περίπου, Καλό είναι να τα γυρνάμε αν και είναι ολόκληρα μέσα στο λάδι. Αφού ψηθούν τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξει το λάδι.

11

Οι κεφτέδες μας είναι έτοιμοι! Συνόδεψε τους είτε σαν μεζέ με μία αγγουροντομάτα, χούμους, σος ταχίνι ή ό,τι άλλο εσύ θες ή τύλιξε τους μέσα σε τορτίγια και απόλαυσε ένα τέλειο σπιτικό street food.

Για το χούμους
12

Στο multi προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι και το γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία παχύρευστη κρέμα.

13

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια και το ελαιόλαδο και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.

14

Τέλος, προσθέτουμε το σουμάκ, το κύμινο και το αλάτι, ανακατεύουμε άλλη μια φορά και το χούμους είναι έτοιμο!

Για τη Σος Ταχίνι
15

Εδώ τα πράγματα είναι πανεύκολα, τα προσθέτουμε όλα στο multi και χτυπάμε, διορθώνουμε τη γεύση και την υφή με λεμόνι ή νερό επιπλέον.

Fallafel