Η καλύτερη vegan pizza

Το ήξερες ότι η pizza είναι το πιο διάσημο street food; Λες να ευθύνονται τα χελονονιτζάκια για αυτό; Ή μήπως φταίει η αγάπη για την ιταλική κουζίνα στην Αμερική τις προηγούμενες δεκαετίες; Δεν ξέρω σε τι οφείλεται η διασημότητα της  αλλά είναι τέλεια! Πως γίνεται ένα κομμάτι ψωμί με αραδιασμένα πέντε πράγματα πάνω της να είναι τόσο νόστιμο;

Τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί αρκετά με την υπόθεση pizza, για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι έχω να κάνω με ζύμη και μου αρέσει πολύ. Ο δεύτερος είναι ότι πάντα νόμιζα πως είναι πανεύκολο να ανακατέψεις νερό με αλεύρι και μαγιά, να ρίξεις σάλτσα ντομάτας και να γουστάρεις με το αποτέλεσμα. Δεν λέω ότι αυτά που έφτιαχνα δεν τρωγόντουσαν, απλά δεν ήταν αυτό το κάτι ιδιαίτερο ώστε να με ενθουσιάσουν. Που είναι αυτή η μαγεία που νιώθουν όλοι όταν τρώνε pizza; έλεγα. 

Που λες, έχει 3 εβδομάδες περίπου που είμαι σε φάση νηστείας, θέλοντας να αποτοξινώσω λίγο το σώμα μου από διάφορες τροφές. Οπότε έχει αλλάξει όλη μου η διατροφική συνήθεια. Παράδειγμα, δεν μπορώ να φάω ένα από τα πιο αγαπημένα γεύματα μου, το τοστ με κασέρι και γαλοπούλα. Το πάω καλά όμως μέχρι τώρα, μπήκα σε μία διαδικασία να σκεφτώ πιο εναλλακτικά, δημιουργικά και πολλές φορές πιο υγιεινά. Με τον κορονοϊό ήρθαν και ζόρισαν τα πράγματα λίγο όμως με το θέμα διατροφή. Όλη μέρα στο σπίτι όλο και κάτι θα θες να φας ή θα μπεις στη διαδικασία να ετοιμάσεις κάτι πιο χρονοβόρο.  Θα φανεί, ελπίζω να συνεχίσω έτσι και να αντέξω κάποιες μέρες χωρίς τις αγαπημένες μου διατροφικές συνήθειες. 

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο που είμαι, ένα βράδυ έφαγα φλασιά και ήθελα οπωσδήποτε να φάω pizza. Ήθελα όμως γρήγορα, χωρίς παίδεμα και vegan – νηστίσιμη. Πειραματίστηκα για άλλη μια φορά, πάντα έτσι καταλήγει, πάντα δοκιμάζω κάτι καινούργιο, αυτή τη φορά έβαλα κατά το ήμισυ χωριάτικο αλεύρι στη ζύμη και ΜΠΟΥΥΥΥΜ!! Ένιωσα λες και ανακάλυψα έναν νέο κόσμο. Η πιο τραγανή, η πιο ισορροπημένη ζύμη. Με έκανε να την χαρακτηρίσω ως την καλύτερη πίτσα που έφαγα ποτέ!
Δοκίμασε και πες μου!

Καλή διασκέδαση!

Υ.Γ. : Μπορείς αν θες να κάνεις την ζύμη και την σάλτσα και από εκεί και πέρα να βάλεις ό,τι σου αρέσει και όχι απαραίτητα τα λαχανικά που έβαλα εγώ. Βάλε ας πούμε μοτσαρέλα, γαλοπούλα, μπεϊκον κ.α. 

CategoryDifficultyBeginner

Prep Time40 minsCook Time20 minsTotal Time1 hr

Για τη ζύμη
150 g Αλεύρι γ.ο.χ.
150 g Χωριάτικο Αλεύρι
5 g Ξηρή μαγιά
1 κτγ Αλάτι
1 κτγ Ζάχαρη
160 ml Νερό
Για τη σάλτσα ντομάτας
100 ml χυμό ντομάτας
20 ml Ελαιόλαδο
½ κτγ Σκόνη Σκόρδου
1 κτγ Ρίγανη
Για την pizza
Μελιτζάνα σε μισές ροδέλες
½ Κολοκυθάκι σε μισές ροδέλες
½ Κρεμμύδι σε ροδέλες
100 g Μανιτάρια champignon (Λευκά) κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη
1

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι γ.ο.χ. , το χωριάτικο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα στερεά υλικά.

2

Ρίχνουμε το νερό σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε. Πριν από κάθε δόση φροντίζουμε να έχει ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3

Αφού ρίξουμε όλο το νερό βγάζουμε από το μπολ και δουλεύουμε το μείγμα στον πάγκο μας, αν κολλάει στα χέρια η ζύμη ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

4

Στη συνέχεια αφήνουμε για 20 - 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη. Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε τα λαχανικά και την σάλτσα.

Για την pizza Και σάλτσα
5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς κάτω αντίσταση και αέρα.

6

Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα μας να είναι σφιχτή.

7

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

8

Κόβουμε σε μισές ροδέλες την μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια. Τα μανιτάρια σε φέτες. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια όλα τα λαχανικά μας. Σοτάρουμε 7-9 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. .

9

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε μία επιφάνεια και ανοίγουμε πάνω της τη ζύμη. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί το φύλλο που ανοίξαμε.

10

Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη pizza και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά μας.

11

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο )

12

Μόλις έφτιαξες την καλύτερη vegan pizza που υπάρχει!

Ingredients

Για τη ζύμη
 150 g Αλεύρι γ.ο.χ.
 150 g Χωριάτικο Αλεύρι
 5 g Ξηρή μαγιά
 1 κτγ Αλάτι
 1 κτγ Ζάχαρη
 160 ml Νερό
Για τη σάλτσα ντομάτας
 100 ml χυμό ντομάτας
 20 ml Ελαιόλαδο
 ½ κτγ Σκόνη Σκόρδου
 1 κτγ Ρίγανη
Για την pizza
  Μελιτζάνα σε μισές ροδέλες
 ½ Κολοκυθάκι σε μισές ροδέλες
 ½ Κρεμμύδι σε ροδέλες
 100 g Μανιτάρια champignon (Λευκά) κομμένα σε φέτες
 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
 Αλάτι, πιπέρι

Directions

Για τη ζύμη
1

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι γ.ο.χ. , το χωριάτικο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα στερεά υλικά.

2

Ρίχνουμε το νερό σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε. Πριν από κάθε δόση φροντίζουμε να έχει ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3

Αφού ρίξουμε όλο το νερό βγάζουμε από το μπολ και δουλεύουμε το μείγμα στον πάγκο μας, αν κολλάει στα χέρια η ζύμη ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

4

Στη συνέχεια αφήνουμε για 20 - 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη. Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε τα λαχανικά και την σάλτσα.

Για την pizza Και σάλτσα
5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς κάτω αντίσταση και αέρα.

6

Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα μας να είναι σφιχτή.

7

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

8

Κόβουμε σε μισές ροδέλες την μελιτζάνα, τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια. Τα μανιτάρια σε φέτες. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και στη συνέχεια όλα τα λαχανικά μας. Σοτάρουμε 7-9 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. .

9

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε μία επιφάνεια και ανοίγουμε πάνω της τη ζύμη. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί το φύλλο που ανοίξαμε.

10

Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη pizza και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά μας.

11

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο )

12

Μόλις έφτιαξες την καλύτερη vegan pizza που υπάρχει!

Vegan Pizza