Η δική μου ceasar’s salad

η δική μου ceasar's salad

Εδώ και τρείς εβδομάδες ξεκίνησα να προσέχω ΛΙΓΟ τι τρώω. Οι καθημερινές περιέχουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινό φαγητό γίνεται και τα σαββατοκύριακα τρώω ότι θέλω σε φυσιολογικά πλαίσια πάντα π.χ. δεν θα φάω 2 burger, με ένα είμαι οκ, άντε και λίγη πατατούλα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν μπήκαν στη ζωή μου οι σαλάτες, πράγμα που με σκοτώνει, δεν είναι για εμένα οι σαλάτες, δεν είμαι και εγώ για τις σαλάτες, άστα! Μη λερώσω το στομάχι μου με κάτι υγιεινό όπως μου λέει η Νανά. Προσπαθώ όμως να σκεφτώ τρόπους που θα μπορούσα βρω την χρυσή τομή σε αυτή τη σχέση. Το ένα είναι αυτό, κράτα το.

Αγαπημένο σημείο στη διαδικασία

Από την άλλη, η Νανά τρελαίνεται για ceasar’s salad, κυριολεκτικά όμως. Είναι ίσως η αγαπημένη της σαλάτα, αυτή μαζί με τον κρητικό ντάκο, για τον οποίο θα γράψω σε επόμενο άρθρο. Οπότε και αποτέλεσε έναν λόγο να μπει αυτή η σαλάτα στην καθημερινότητά μας. Εννοείται πως μου αρέσει αλλά ας μη γελιόμαστε, αυτή η σαλάτα δεν έχει την φιλοσοφία του υγιεινού πουθενά κι έτσι δεν ήταν και πολύ θεμιτό να την καταναλώνουμε συχνά.

Που λες καλέ μου φίλε, ψάχνοντας για κάποια πιο ¨σπιτική¨ceasar’s sauce, καθώς η αυθεντική περιέχει αντζούγιες, παρμεζάνα, μαγιονέζα κλπ. Σκεφτήκαμε μία πιο εναλλακτική και λιγότερο ανθυγιεινή και οικονομικότερη από την αυθεντική.  Προσαρμοσμένη πραγματικά στα υλικά που έχουμε συνέχεια στο σπίτι και στις γεύσεις μας επίσης. Δοκιμάσαμε πάρα πολλές εκδοχές με πάρα πολλά διαφορετικά υλικά και καταλήξαμε σε αυτή που μας άρεσε περισσότερο από όλες.

Εγώ λοιπόν, όπως καταλαβαίνεις από τα παραπάνω βρήκα τη χαρά μου και τη χρυσή τομή που λέω πιο πάνω, γιατί η ceasar’s salad είναι το ζουμί της! Πραγματικά, ό,τι και να βάλεις μέσα στη σαλάτα η sauce είναι αυτή που θα σε εκπλήξει. Είναι μία συνταγή η οποία μπορεί να σου προσφέρει αυτό το κάτι μαγικό στην κάθε μπουκιά, που σε κάνει να μην θες να σταματήσεις. Οπότε και να μην έχεις ας πούμε κοτόπουλο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα γιατί πάλι θα σου αρέσει το ίδιο η σαλάτα. Κάθε υγιεινό υλικό είναι ευπρόσδεκτο και μπορεί κάπως να ταιριάξει. Και τέλος, θα σου πω για τις υφές και το κρουτόν. Μία σαλάτα για να είναι πετυχημένη πρέπει να έχει διαφορετικές υφές μέσα. Οπότε μην εγκλωβιστείς μόνο στο μαρούλι ή μόνο στο ακόμα πιο ακριβό, iceberg. Πάρε διάφορα σαλατικά όπως κόκκινο μαρούλι, απλό μαρούλι σγουρό,  ρόκα, iceberg και ό,τι άλλο σου αρέσει από πρασινάδα και ρίξε τα στο μπόλ. Όσον αφορά το κρουτόν σου προτείνω να πάρεις ένα ψωμί μπαγιάτικο 2-3 ημερών και κάνε ένα δικό σου θα γίνει πολύ καλύτερο από του εμπορίου και δεν θα πετάξεις το ψωμί. Θα σου γράψω στη συνταγή πώς μπορείς να το κάνεις. Στη συνταγή θα δεις μία δική μου εκδοχή της ceasar’s salad διαφορετική από τις άλλες αλλά εξίσου νόστιμη. Καλή επιτυχία!

DifficultyBeginner

Prep Time5 minsCook Time5 minsTotal Time10 mins

Υλικά για 2 μερίδες
Για τη sauce
4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κτγ κάπαρη
1 λωρίδα μπέικον
50 g φέτα τριμμένη
1 ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. Worcestershire Sauce
1 κ.σ. Soya Sauce
1 κτγ ξίδι από λευκό κρασί
1 κτγ χυμό λεμόνι
2 κ.σ. νερό
αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα
300 g ανάμεικτα σαλατικά
10 ντοματίνια
2 λωρίδες μπέικον
1 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
30 g γραβιέρα τριμμένη
80 g κρουτόν

Για τη Sauce
1

Βάζουμε τις λωρίδες από το μπέικον και της sauce και της σαλάτας σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά χωρίς λάδι και ψήνουμε 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.

2

Ρίχνουμε στο μιξεράκι όλα τα υλικά της συνταγής και χτυπάμε μέχρι να δέσουν και να έχουμε μία ωραία παχύρευστη sauce. Αν βγει πολύ πηχτή τότε ρίχνουμε 1 – 2 κ.σ. νερό και ξαναχτυπάμε.

Για το κρουτον
3

Παίρνουμε 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί και το κόβουμε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.

4

Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι, αλάτι και ρίγανη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά

5

Τα απλώνουμε σε ένα ταψί τα βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς αέρα για 15-20 λεπτά

Για τη σαλατα
6

Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά και ακανόνιστα κομμάτια.

7

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 1κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για περίπου 10 λεπτά.

8

Κόβουμε το μπέικον σε μικρότερες λωρίδες

9

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση

10

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά που προετοιμάσαμε

11

Ρίχνουμε τη ceasar’s sauce και ανακατεύουμε καλά.

Ingredients

Υλικά για 2 μερίδες
Για τη sauce
 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
 1 κτγ κάπαρη
 1 λωρίδα μπέικον
 50 g φέτα τριμμένη
 1 ελαιόλαδο
 1 κ.σ. μουστάρδα
 1 κ.σ. Worcestershire Sauce
 1 κ.σ. Soya Sauce
 1 κτγ ξίδι από λευκό κρασί
 1 κτγ χυμό λεμόνι
 2 κ.σ. νερό
 αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα
 300 g ανάμεικτα σαλατικά
 10 ντοματίνια
 2 λωρίδες μπέικον
 1 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
 30 g γραβιέρα τριμμένη
 80 g κρουτόν

Directions

Για τη Sauce
1

Βάζουμε τις λωρίδες από το μπέικον και της sauce και της σαλάτας σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά χωρίς λάδι και ψήνουμε 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.

2

Ρίχνουμε στο μιξεράκι όλα τα υλικά της συνταγής και χτυπάμε μέχρι να δέσουν και να έχουμε μία ωραία παχύρευστη sauce. Αν βγει πολύ πηχτή τότε ρίχνουμε 1 – 2 κ.σ. νερό και ξαναχτυπάμε.

Για το κρουτον
3

Παίρνουμε 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί και το κόβουμε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.

4

Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι, αλάτι και ρίγανη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά

5

Τα απλώνουμε σε ένα ταψί τα βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς αέρα για 15-20 λεπτά

Για τη σαλατα
6

Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά και ακανόνιστα κομμάτια.

7

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 1κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για περίπου 10 λεπτά.

8

Κόβουμε το μπέικον σε μικρότερες λωρίδες

9

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση

10

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά που προετοιμάσαμε

11

Ρίχνουμε τη ceasar’s sauce και ανακατεύουμε καλά.

Η δική μου ceasar’s salad