Αυτές οι τάρτες…

αυτές οι τάρτες...

Νομίζω πως οι τάρτες είναι η υπέρτατη γεύση κρυμμένη καλά στην απλότητά τους. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιος να πει κάτι αρνητικό για τις τάρτες. Όσες φορές κι αν προσπάθησα να φτιάξω πάντα το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Πάντα πρόσεχα ένα σημείο σε κάθε συνταγή, τη ζύμη. Η βάση μιας τάρτας είναι αυτή που θα την ανεβάσει επίπεδο, θα αγκαλιάσει στιβαρά στην όποια κρέμα ή γέμιση και θα αναδείξει απόλυτα την όποια γεύση.  

Πόσα είδη γλυκιάς τάρτας μπορείς να σκεφτείς; δέκα; είκοσι; εκατό;;; τα θέλω! Θα ήθελα να είναι το γλυκό πριν τον απογευματινό μου καφέ, με μία καθαρή γεύση στη γλώσσα να νιώσω κάθε λεπτομέρεια και υφή που απαρτίζεται μία τάρτα. Γιατί αυτό είναι που δίνει χαρακτήρα σε μία τάρτα, οι υφές της, διαφορετικά θα είναι μία κοινή πίτα απλά καμπριολέ! 

Η βουτυρένια γεύση της ζύμης μαζί με την τραγανή υφή της θα σε κάνουν να την τελειώσεις όλη στο πι και φι! Άσχετα με την γέμιση, η οποία μπορεί να είναι από φρούτο απλά μέχρι και καραμελωμένο μήλο (tarte tatin, θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο για αυτήν) , ακόμα και κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορείς να βάλεις. Γενικά βάλε ότι σου αρέσει, αν όλα πάνε καλά εσύ θα την φας όλη. Από την άλλη υπάρχουν και αλμυρές τάρτες, ναι υπάρχουν! Έτσι ξεκίνησαν άλλωστε, σαν ανοιχτές πίτες γεμισμένες με κρέατα, μετά εξελίχθηκαν και έγιναν γλυκές. Τώρα που πιάσαμε την ιστορία να σου πω κι αυτό, ενώ όπως σου έχω πει σε προηγούμενο άρθρο οι πίτες ήταν η τροφή των φτωχών, οι τάρτες ήταν η τροφή των πλουσίων, τα παλάτια του μεσαίωνα ήταν γεμάτα από τάρτες κάθε είδους. 


Το καλό είναι ότι πλέον μπορούμε όλοι να γευόμαστε το μεγαλείο μιας τάρτας. Μη χάνεις χρόνο και δοκίμασε να κάνεις, πραγματικά είναι πανεύκολο και διασκεδαστικό, για μένα, όποτε έχω να κάνω με ζύμες είναι διασκεδαστικό. 

Σε αυτό το άρθρο θα γράψω για τάρτα με κρέμα από σαγκουίνια, είναι η εποχή τους και ο φίλος Αποστόλης που διατηρεί πάγκο σε λαϊκές αγορές μας έδωσε ένα τελάρο σαγκουίνια και κάτι πρέπει να τα κάνω. Τα έκανα τάρτα φίλε Αποστόλη και βγήκε τέλεια! Θα κάνω άλλη μία μόνο για εσένα την επόμενη φορά!

Αν δεν σου αρέσουν τα σαγκουίνια μπορείς να βάλεις λεμόνι με τις ίδιες ακριβώς ποσότητες. 

Καλή σου επιτυχία και καλή όρεξη!