Ίσως το καλύτερο γλυκό της ελληνικής κουζίνας

  • Home
  • #cityfood
  • Ίσως το καλύτερο γλυκό της ελληνικής κουζίνας
Ίσως το καλύτερο γλυκό της ελληνικής κουζίνας

Ο λόγος για την πορτοκαλόπιτα. Δεν ξέρω πόσα χρόνια πίσω πάμε με αυτό το γλυκό και πόσες εξελίξεις έχει δεχτεί με το πέρασμα των χρόνων, η γεύση του ωστόσο είναι το κάτι άλλο. Είναι από τις λίγες γεύσεις που η μπουκιά της κρύβει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της Ελλάδας! Καλοκαίρι, κοντομάνικο, θάλασσα, ντάλα ήλιος και εσύ στη σκιά με ένα πιάτο πορτοκαλόπιτα και παγωτό βανίλια από δίπλα.

Και πώς να σου αντισταθώ;

Είναι από τα λίγα γλυκά που δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο και αυτό γιατί με το που θα ξεκινήσεις να την φτιάχνεις δεν θα σταματήσει το σπίτι να μυρίζει υπέροχα, να μυρίζει πορτοκάλι, σιρόπι και μια ιδέα από κανέλα  να σου σπάει τη μύτη. Μία μυρωδιά που σε γεμίζει πλήρως χωρίς να αφήνει υπόνοια ότι κάτι λείπει. Ακόμη και στη γεύση της δεν κρύβει μυστικά, στα δίνει όλα απλόχερα ώστε να την ευχαριστηθείς και να μην την ξεχάσεις ποτέ. Το μόνο της ελάττωμα είναι πως αν δεν έχεις αυτοέλεγχο μπορεί να βρεθείς να κρατάς το στομάχι σου καθώς έχεις φάει το μισό ταψί. Για αυτό προσοχή, ο σωστός τρόπος να την απολαύσεις είναι σε έναν απογευματινό καφέ με τους φίλους σου στο σπίτι. Όπως θα το έκαναν «οι παλιοί».

Η ευχάριστη έκπληξη

Καιρό προσπαθούσα να κάνω μία συνταγή όπως μου αρέσει. Ήξερα τι θα έφτιαχνα, ήξερα ότι θα μου άρεσε πολύ. Όμως, αυτό που γεύτηκα δεν μου περνούσε από το μυαλό αλήθεια! Το καλύτερο ξέρεις πιο είναι; Ότι άρεσε το ίδιο και σε όποιον τη δοκίμασε!

Υπάρχουν πάρα πολλές εκδοχές για μία πορτοκαλόπιτα, εγώ έψαχνα μια υφή πραγματικής πίτας και όχι ενός κέικ. Μία πίτα με χαρακτήρα και τσακπινιά (όπως λέει ο φίλος Βασίλης), με γεύση φρούτου και όχι αλευριού ή σφολιάτας. Μα πάνω από όλα μία πορτοκαλόπιτα με εικόνες και αναμνήσεις, διαφορετικές για τον καθένα αλλά ωραίες για όλους. Μην τη φοβάσαι, είναι μία πολύ εύκολη συνταγή με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

CategoryDifficultyBeginner

Prep Time1 hr 20 minsCook Time40 minsTotal Time2 hrs

Για το σιρόπι
350 ml Νερό
350 ml Χυμό Πορτοκαλιού
700 g Ζάχαρη
2 Ξυλάκια κανέλας
Για την πίτα
450γρ φύλλα κρούστας
2 πορτοκάλια
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια (πάρε από τα πορτοκάλια που θα στύψεις)
3 βανίλιες
30 ml μπράντυ π.χ. Μεταξά
200 ml ηλιέλαιο
250 g ζάχαρη κρυσταλλική
150 ml γάλα
150 g γιαούρτι στραγγιστρο
3 αυγά
2 baking powder

1

Ξεπαγώνεις τα φύλλα κρούστας σύμφωνα με τις οδηγίες

2

Σκίζεις τα φύλλα σε μικρά κομμάτια με το χέρι.

3

Τα ρίχνεις σε ένα ταψί και στη συνέχεια τα βάζεις στο φούρνο μόνα τους στους 70 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά περίπου. Πρέπει οπωσδήποτε τα φύλλα να είναι στεγνά τελείως και να μην έχουν καθόλου υγρασία. Για αυτό τα βάζουμε στο φούρνο

4

Παίρνουμε τα δύο πορτοκάλια και τα βάζουμε να βράσουν για πολύ ώρα (45 λεπτά - 1 ώρα) μέχρι να μαλακώσουν. Θέλουμε να τα κάνουμε πουρέ.

5

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και δίνουμε μια βράση μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
Ρίχνουμε και τη κανέλα μαζί με τη ζάχαρη.

6

Μόλις πάρει τη βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

7

Όταν είναι έτοιμα τα πορτοκάλια για τον πουρέ τα κρυώνουμε, τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε για να βγάλουμε τα περισσότερα υγρά τους.

8

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πορτοκάλια που βράσαμε στο μιξεράκι μαζί με το ξύσμα και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν υποτυπώδη πουρέ.

9

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν

10

Αφού αφρατέψουν ρίχνουμε τις βανίλιες, το μπράντυ, το ηλιέλαιο, το baking powder και ανακατεύουμε.

11

Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα , το γιαούρτι και τον πουρέ πορτοκαλιών

12

Τέλος ρίχνεις τα φύλλα κρούστας σε δόσεις χούφτα χούφτα. Ενσωματώνεται η μία χούφτα και ρίχνεις την επόμενη.

13

Βούτυροαλευρώνεις ένα ταψί περίπου 25 x 35 εκατοστών, ρίχνεις το μείγμα και ισιώνεις.

14

Ψήνεις στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά

15

Όταν βγάλεις από τον φούρνο την πίτα τρύπας λίγο με ένα μαχαίρι και ρίχνεις το σιρόπι και αφήνεις για μισή ώρα περίπου να το τραβήξει.

Ingredients

Για το σιρόπι
 350 ml Νερό
 350 ml Χυμό Πορτοκαλιού
 700 g Ζάχαρη
 2 Ξυλάκια κανέλας
Για την πίτα
 450γρ φύλλα κρούστας
 2 πορτοκάλια
 Ξύσμα από 3 πορτοκάλια (πάρε από τα πορτοκάλια που θα στύψεις)
 3 βανίλιες
 30 ml μπράντυ π.χ. Μεταξά
 200 ml ηλιέλαιο
 250 g ζάχαρη κρυσταλλική
 150 ml γάλα
 150 g γιαούρτι στραγγιστρο
 3 αυγά
 2 baking powder

Directions

1

Ξεπαγώνεις τα φύλλα κρούστας σύμφωνα με τις οδηγίες

2

Σκίζεις τα φύλλα σε μικρά κομμάτια με το χέρι.

3

Τα ρίχνεις σε ένα ταψί και στη συνέχεια τα βάζεις στο φούρνο μόνα τους στους 70 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά περίπου. Πρέπει οπωσδήποτε τα φύλλα να είναι στεγνά τελείως και να μην έχουν καθόλου υγρασία. Για αυτό τα βάζουμε στο φούρνο

4

Παίρνουμε τα δύο πορτοκάλια και τα βάζουμε να βράσουν για πολύ ώρα (45 λεπτά - 1 ώρα) μέχρι να μαλακώσουν. Θέλουμε να τα κάνουμε πουρέ.

5

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και δίνουμε μια βράση μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί.
Ρίχνουμε και τη κανέλα μαζί με τη ζάχαρη.

6

Μόλις πάρει τη βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

7

Όταν είναι έτοιμα τα πορτοκάλια για τον πουρέ τα κρυώνουμε, τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε για να βγάλουμε τα περισσότερα υγρά τους.

8

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πορτοκάλια που βράσαμε στο μιξεράκι μαζί με το ξύσμα και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν υποτυπώδη πουρέ.

9

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν

10

Αφού αφρατέψουν ρίχνουμε τις βανίλιες, το μπράντυ, το ηλιέλαιο, το baking powder και ανακατεύουμε.

11

Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα , το γιαούρτι και τον πουρέ πορτοκαλιών

12

Τέλος ρίχνεις τα φύλλα κρούστας σε δόσεις χούφτα χούφτα. Ενσωματώνεται η μία χούφτα και ρίχνεις την επόμενη.

13

Βούτυροαλευρώνεις ένα ταψί περίπου 25 x 35 εκατοστών, ρίχνεις το μείγμα και ισιώνεις.

14

Ψήνεις στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά

15

Όταν βγάλεις από τον φούρνο την πίτα τρύπας λίγο με ένα μαχαίρι και ρίχνεις το σιρόπι και αφήνεις για μισή ώρα περίπου να το τραβήξει.

Ίσως το καλύτερο γλυκό της ελληνικής κουζίνας