Ένα πιάτο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ

φασολάδα Ένα πιάτο που δεν θα ξεχάσεις ποτέ

Είναι ωραίο οι αναμνήσεις μας να περιλαμβάνουν το φαγητό. Συνήθως, υπάρχουν μυρωδιές, γεύσεις και υφές, αν βάλεις, τον ήχο που κάνει ένα φαγητό όταν μαγειρεύεται και την εικόνα που βλέπουμε τότε έχουμε χρησιμοποιήσει όλες μας τις αισθήσεις για να θυμηθούμε μία κατάσταση η οποία μας ευχαριστεί σε όλα τα επίπεδα όπως καταλαβαίνουμε όλοι. Φαντάσου με μία μπουκιά φαγητού να μπορείς να νιώσεις ξανά τα χαρούμενα εκείνα συναισθήματα που ένιωσες τότε. 

Σκηνές από την παιδική μου ηλικία έχω “ξαναδεί” σε πολλές συνταγές που έχω εκτελέσει ανά τους καιρούς. Το όμορφο είναι ότι σε παίρνει η μπάλα και σου έρχονται κι άλλα, κι άλλα και έχεις φτάσει να θυμηθείς μία ολόκληρη περίοδο, τελικά. Ακόμα και η δροσιά που νιώθω το καλοκαίρι πίνοντας νερό κάτω από την ντάλα του ήλιου, καμιά φορά μου φέρνει μνήμες από τα καλοκαίρια στα γηπεδάκια ποδοσφαίρου που παίζαμε και στο τέλος του παιχνιδιού πίναμε νερό χωρίς να υπάρχει αύριο. 

Έτσι συμβαίνει και με ένα πιάτο, παρεξηγημένο αλλά τόσο νόστιμο, με ένα δικό του χαρακτήρα που θέλοντας και μη θα στήσεις το τραπέζι γύρω από αυτό. Ο λόγος για την φασολάδα, με τον υπέροχο αυτό συνδυασμό των υλικών. Που λες για να φτιάξεις φασολάδα και καλή μάλιστα, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα το ιδιαίτερο, παρά μόνο να βρεις καλά φασόλια, όλα τα άλλα θα τα κάνουν αυτά για εσένα. Τι εννοώ; 

Λοιπόν, αν το φασόλι σου αρχικά δεν είναι καλό πρώτον δεν θα βράσει γρήγορα και δεύτερον δεν θα χυλώσει. Ουσιαστικά δεν θα κάνει αυτό που κάνει την φασολάδα μοναδική και δεν θα δέσει όλα τα υλικά και τις γεύσεις. Οπότε προσοχή, θα πρέπει το φασόλι να είναι φρέσκο και κατά την άποψη μου να είναι ή από Καστοριά ή από Πρέσπες. Εκεί βγάζουν τα καλύτερα φασόλια που μπορείς να δοκιμάσεις. Θα με θυμηθείς με την πρώτη μπουκιά, θα δεις. 

Που λες, έτρωγα φασολάδα από μικρός, η μητέρα μου έκανε την καλύτερη, εννοείται! Και όποτε τύχαινε να δοκιμάσω από άλλον πραγματικά απογοητευόμουν. Έτσι λοιπόν δειλά δειλά ξεκίνησα να χτίζω μία συνταγή για φασολάδα. Δεν ήθελα την ίδια με αυτή που μεγάλωσα, ήθελα κάτι καινούργιο για εμένα και πιο κοντά στις τωρινές μου γεύσεις. Βλέπεις σε σύγκριση με την μαγειρική της μητέρας μου, εμένα μου αρέσει η ένταση και τα αρώματα στα φαγητά μου. Με κίνδυνο πάντα, όταν πειραματίζομαι, να καταλήγω να τρώω delivery. 

Η συνταγή που θα δεις παρακάτω είναι πραγματικά από τις πιο ωραίες φασολάδες που έχω δοκιμάσει και μία δοκιμή θα πείσει και τους πιο δύσπιστους! Καλή απόλαυση!

CategoryDifficultyBeginner

Prep Time10 minsCook Time1 hr 20 minsTotal Time1 hr 30 mins

Υλικά για 3-4 μερίδες
250 g Φασόλια
3 κλωνάρια σέλινο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
500 g ζωμό λαχανικών
1 ½ λίτρο νερό
3 δάφνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
50 ml ξινόμαυρο για το σβήσιμο (προαιρετικό)

1

Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για ένα λεπτό

2

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σέλινο, το πράσο, το καρότο και σοτάρουμε για 3 λεπτά

3

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

4

Μετά τα 5 λεπτά σβήνουμε με το ξινόμαυρο και αφήνουμε να εξατιμιστεί (προαίρετικά)
Αλλιώς παραλείπουμε αυτό το βήμα.

5

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φασόλια, τη δάφνη, το ζωμό και το νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά σε μεσαία φωτιά. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί νερό και ανακατεύουμε ανά 10 λεπτά .

6

Η φασολάδα σου είναι έτοιμη, χυλομένη και λαχταριστή. Εγώ την απολαμβάνω με φρέσκο χωριάτικο ψωμί, φέτα, τουρσί και σαλάτα. Συνόδεψε την κι εσύ με κάτι και φάε την μερακλίδικα.

Ingredients

Υλικά για 3-4 μερίδες
 250 g Φασόλια
 3 κλωνάρια σέλινο
 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
 ½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
 ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
 500 g ζωμό λαχανικών
 1 ½ λίτρο νερό
 3 δάφνης
 4 κ.σ. ελαιόλαδο
 50 ml ξινόμαυρο για το σβήσιμο (προαιρετικό)

Directions

1

Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για ένα λεπτό

2

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σέλινο, το πράσο, το καρότο και σοτάρουμε για 3 λεπτά

3

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

4

Μετά τα 5 λεπτά σβήνουμε με το ξινόμαυρο και αφήνουμε να εξατιμιστεί (προαίρετικά)
Αλλιώς παραλείπουμε αυτό το βήμα.

5

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φασόλια, τη δάφνη, το ζωμό και το νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά σε μεσαία φωτιά. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί νερό και ανακατεύουμε ανά 10 λεπτά .

6

Η φασολάδα σου είναι έτοιμη, χυλομένη και λαχταριστή. Εγώ την απολαμβάνω με φρέσκο χωριάτικο ψωμί, φέτα, τουρσί και σαλάτα. Συνόδεψε την κι εσύ με κάτι και φάε την μερακλίδικα.

Φασολάδα